Porady na lipiec

Warzywnik

1. Do połowy lipca stosujemy azotowe nawożenie dolistne dla wszystkich potrzebujących roślin. Systematycznie, przy podlewaniu nawozimy paprykę, pomidory i ogórki stosując wyciągi: z żywokostu, skrzypu lub pokrzywy lub Megafol i Kendal, które podniosą odporność roślin na choroby i warunki stresowe.

2. Przerzedzamy buraki, marchew. Buraki można przesadzić w wolne miejsce, zacienić i podlewać, na pewno przyjmą się.

3. Systematycznie usuwamy z grządek chwasty, glebę spulchniamy i podlewamy. Można wyłożyć międzyrzędzia czarną włókniną lub skoszoną trawą, pędami skrzypu, pokrzywy lub żywokostu. Dzięki mulczowaniu ograniczymy wzrost chwastów i parowanie wody z gleby.

4. Zbieramy ogórki, pomidory, cukinie, letnie brokuły, kalarepkę, karotkę, fasolkę, zielony groszek, buraczki czerwone i przetwarzamy je według uznania. Hodujemy grzyby na balach słomianych lub w drewnianych palach drzew. Zbieramy i suszymy zioła.

5. Wolne grządki obsiewamy warzywami liściowymi lub roślinami na poplon. Siejemy koper, rzodkiewkę, szpinak, sałatę rzymską i listkową, kapustę pekińską. Warto posadzić rozsadę letniej sałaty, jarmuż i koper włoski. Można wysiać rośliny motylkowe tj. łubin żółty, niebieski, seradelę, wykę i bobik, które wzbogacą glebę w azot. Gorczyca odkazi ziemię z patogenów i pozostawi substancje odstraszające ślimaki. Poplon kosimy lub przekopujemy, gdy rośliny zaczynają kwitnąć.

6. W razie potrzeby wczesnym rankiem lub późnym wieczorem podlewamy grządki warzywne i montujemy okrycie z białej włókniny na palikach, aby słońce nadmiernie nie wysuszało roślin. Tunele foliowe i szklarnie można pobielić wapnem, można także rozwiesić siatkę maskującą, aby ograniczyć dostęp promieni słonecznych do uprawy. Tunele i szklarnie należy systematycznie wietrzyć, sprawdzać zdrowotność roślin i podlewać uprawy.

 

Sad

1. Zbieramy owoce z wczesnych odmian jabłoni i grusz. Podpieramy gałęzie drzew owocowych, aby nie połamały się od nadmiaru owoców. Można jeszcze przerzedzić zawiązki owoców. Im mniej owoców na gałęzi, tym będą one większe, lepiej wybarwione i smaczniejsze. Wyrywamy „wilki” na 3 tygodnie przed spodziewanym zbiorem jabłek i gruszek, aby owoce dobrze się wybarwiły.

2. Po owocowaniu i przy suchej, ciepłej pogodzie przycinamy czereśnie i wiśnie. Z porzeczek czarnych usuwamy pędy 4 letnie. Z porzeczek czerwonych i agrestu usuwamy pędy 5 letnie. Wycinamy pędy malin, które już owocowały.

3. Usuwamy starsze niż 3 letnie sadzonki truskawek. Na młodszych okazach ścinamy liście i likwidujemy rozłogi. Jeżeli liście truskawek mają kolor czerwony, świadczy to o przegłodzeniu roślin. Należy zastosować delikatne nawożenie azotowe.

4. Formujemy korony młodych drzew: przyginamy pędy za pomocą klamerek lub obciążników, usuwamy zbędne pędy, aby nie zagęszczały nadmiernie drzewa. Usuwamy odrosty pojawiające się na pędzie głównym poniżej i powyżej miejsca szczepienia (do wysokości 50 cm).

5. Do połowy lipca wysiewamy drugą dawkę nawozów azotowych. Jeżeli za późno zasilimy rośliny azotem, będą gorzej zimować i będą bardziej podatne na choroby.

 

Rośliny ozdobne

1. Wykopujemy rośliny cebulowe, które kwitły wczesną wiosną (tulipany, narcyzy, hiacynty), suszymy w ażurowych pojemnikach, opisujemy gatunkowo i odmianowo.

2. Pielimy rabaty, usuwamy przekwitłe kwiatostany i zasilamy rośliny kolejną dawką nawozów wieloskładnikowych z potasem, aby powtórzyły kwitnienie. Można podlewać rabaty wyciągiem z żywokostu, który zawiera sporo potasu.

3. Montujemy podpory lub paliki do wysokich roślin kwitnących, tj. dalii, mieczyków, malw.

4. Przy pochmurnej pogodzie można rozsadzić macierzankę, prymulki, rojniki, barwinek, floksy. W terminie 3 tygodni po kwitnieniu dzielimy starsze egzemplarze kosaćców bródkowych. Karpę wykopujemy widłami, otrząsamy ziemię, ostrym nożem skracamy liście o połowę, a korzenie do 15-20 cm długości.

5. W pierwszej połowie lipca można wysiać rośliny jednoroczne, które zdążą zakwitnąć przed jesiennymi chłodami. Wysiewamy także rośliny dwuletnie: malwy, stokrotki, bratki i niezapominajki – zakwitną w następnym sezonie. Rośliny pikujemy 3 tygodnie po siewie, gdy mają po trzy listki.

6. Jeżeli nie dodaliśmy hydrożelu do podłoża roślin doniczkowych, można go teraz zaaplikować w ilości 3/4 płaskiej małej łyżeczki wokół każdej rośliny. Hydrożel delikatnie mieszamy z podłożem i posypujemy ziemią. Hydrożel pomaga zachować większą ilość wody w podłożu.

7. Ręcznie niszczymy mszyce pojawiające się na roślinach. Duże kolonie mszyc można opryskać wyciągiem z pokrzywy, czosnku, rumianku, cebuli, skrzypu lub wrotyczu (rozcieńczamy go w proporcji 1:2), wywarem z krwawnika, bylicy piołun. Przy dużym porażeniu pryskamy rośliny preparatem Afik lub Calypso 480 SC.

8. Od połowy lipca można rozpocząć okulizację róż. Jako podkładkę można zastosować różę dziką i wielokwiatową.

 

Ochrona roślin

1. Pod koniec lipca zakładamy opaski z papieru falistego na pnie śliw w celu wyłapania gąsienic owocówki śliwkóweczki. W połowie lipca wieszamy na śliwach pułapki feromonowe, które pomogą w ustaleniu liczebności motyli tego szkodnika. W razie potrzeby stosujemy napar z bylicy piołun rozcieńczony w proporcji 1:3 lub  Mospilan 20 SP.

2. Jeżeli zaobserwujemy na krzewach porzeczki i agrestu opadzinę, rdzę lub białą plamistość wówczas, po zbiorze owoców, stosujemy Zato 50 WG lub Polyram 70 WG.

3. Zbieramy opadłe owoce oraz porażone liście i zakopujemy z daleka od korzeni drzew owocujących lub wrzucamy do worków na odpady zielone.

4. Na świerku białym chętnie żerują przędziorki. Można ograniczyć ich liczebność systematycznie zraszając iglaki, można zastosować wyciąg z czosnku lub Polysect EC.

5. Zapobiegawczo można opryskać pomidory przeciwko zarazie ziemniaczanej stosując wywar z cebuli, rozcieńczony wywar lub gnojowicą ze skrzypu (1:4), pełnotłuste i nie pasteryzowane mleko lub preparat Kendal, który podnosi odporność roślin. Przy wystąpieniu choroby można zastosować Miedzian 50 WP lub Acrobat M 69 WG.

6. Kontrolujemy grządki z ogórkami. Przy wilgotnej pogodzie i chłodnych nocach na liściach pojawiają się objawy mączniaka rzekomego w postaci kanciastych, oliwkowo-zielonych plam ograniczonych nerwami liścia. Wraz z rozwojem infekcji plamy stają się bardziej żółte i tworzą się nekrozy. Na spodniej stronie liści pojawia się szaro-fioletowy nalot zarodników, a tkanka na chorych liściach nie wykrusza się. Mączniaka rzekomego ogórka możemy zwalczyć stosując Np.: Ridomil Gold MZ 67,8 WG lub Acrobat MZ 69 WG.

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka jest bardzo podobna w objawach do mączniaka rzekomego. Objawia się występowaniem na liściach oliwkowo-żółtych plam ograniczonych nerwami blaszki liściowej. Przy silnym porażeniu plamy brązowieją, wykruszają się i powstają dziury w liściach. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody można zaobserwować białawy wyciek na spodniej stronie liścia. Choroba powoduje, że ogórki słabiej rosną i plonują. Owoce są zniekształcone i posiadają plamki. Jeżeli zauważymy pierwsze objawy, ale pogoda jest stabilna można zastosować Grevit 200 SL, Biosept Active 33 SL, Biochikol 020 PC. Jeżeli prognozowane jest załamanie pogody i długotrwałe opady deszczu, wówczas należy wykonać 2 zabiegi preparatem Miedzian 50 WG w odstępie 7-10 dniowym, zachowując okres karencji, który wynosi 7 dni.

 

Tekst: Jadwiga Brzozowska

Instruktor ds. ogrodniczych

OZ PZD w Rzeszowie

Podziel się
(0 Głosy)

Administrator